Skip to main content

Felújítást tervezz? Esetleg költözést? Akkor engedje meg, hogy megosszuk Önnel  személyes tapasztalatainkat néhány szóban az 5 legfontosabb javaslattal, amire figyelnie kell majd.

Akár használt ingatlanról van szó, akár új ingatlan építéséről, a legtöbb ember számára ez plusz stresszt és nem várt költségeket is jelent az öröm mellett. Minden ilyen jellegű beruházásról elmondható, hogy menet közben biztosan fel fognak merülni nem várt problémák, váratlan ötletek, amik általában plusz költséget is jelentenek. Ezeket szinte lehetetlen kiküszöbölni, hiszen a folyamat közben saját magunk is változunk és igényeink is. Rájövünk, hogy mégse legyen ott az a fal, vagy oda kell még egy-két konnektor és még sorolhatnánk. Használt lakás vagy ház esetében pedig bontáskor mindig lesznek addig rejtett dolgok, akár egy eltört cső vagy egy elszakadt villanyvezeték kapcsán.

Az azonban biztos, hogy némi tapasztalattal és megfontolással ezen dolgok okozta stressz és költségek csökkenthetőek. Nézzük, hogy hogyan:

 

 1. „Nem a legolcsóbb és nem a legdrágább a legjobb”.

Az első és legfontosabb szempont, akármilyen felújításról is legyen szó, az a megfelelő kivitelező választása. A mai világban, ez a legnehezebb. A legtöbb ember szerzett már rossz tapasztalatot vagy baráti körében halott ilyeneket. Leszögezhetjük, ma Magyarországon sajnos kevés a jó szakember. Viszont annál több a kínálat. Így kiválasztani egy megfelelő kivitelezőt, nagyon nehéz. Az alábbiak figyelembevételével talán segíthetünk ebben kicsit kiigazodni:

 • Egy jó szakember alaposan feltérképezi a helyszínt, problémát, nem csak felületesen vizsgálódik.
 • Laikusok számára is érthetően elmondja a meglátásait és javaslatokat tesz, alternatívákat kínál, nem pedig „szakmai kifejezéseket” használva, kiad egy ajánlatot, értelmezési lehetőséget kizárva.
 • A jó szakember nem mondja azt mindenre, hogy megvalósítható és megcsinálja, akkor is ha értelmetlen vagy szükségtelen.
 • A garancia nem ajándék, így ez alaptételként, természetesnek veszi. Aki nem ad garanciát a munkájára, nem is bízik abban.
 • Egy jó szakember nem fog versenyezni ha azt mondják neki, hogy a másik olcsóbban megcsinálja, mert pontosan felmérte a helyzetet és tudja, hogy vagy az alapanyag, vagy a minőség rovására menne.
 • Egy jó szakember leinformálható, jelen van a média platformokon, aktív vállalkozó vagy cég, aki elérhető és referenciával is rendelkezik.

 

 1. „Ne centizzünk”.

A legtöbb ember sajnos nem engedheti meg magának, hogy minden álmát teljesítse felújításkor, vagy építés esetén. Bizony az anyagi keret az egyik legerősebb befolyásoló tényezőnk. Ezért már a megvalósítás előtt a tervezésnél célszerű úgy számolgatni, hogy a kapott kivitelezési ajánlat költségeket „ne vegyük készpénznek”. Akár generálkivitelezési, vagy csak egy kisebb felújítási árajánlatról legyen szó, tervezzünk úgy, hogy maradjon egy 10-20%-os plusz a pénztárcánkban, amit rászámolunk, ezzel elkerülhetjük a nagyobb fejfájást.

 

 1. „Látható és láthatatlan”

Egy új otthon tervezésénél azonnal azt képzeljük el, hogy fogjuk berendezni, milyen színűek lesznek a falak a csempe, hogy lesz olyan majd az az otthon, mint álmainkban. S hajlamosak vagyunk erre minél többet áldozni, hogy megvalósítsuk az elképzelésünk, amivel semmi baj sincs. Azonban ezen folyamat során nem szabad megfeledkezni azokról a dolgokról, amik ezt az otthont működtetik majd, mint az elektromosság. Egy lakás teljes elektromos hálózatának a felújítása elég költséges és mikor először meghalljuk az árát, hajlamosak vagyunk ez elbagatellizálni és úgy gondoljuk, ez most nem olyan fontos. Pedig ez az egyik legfontosabb dolog, ami bár láthatatlan, de mindent működtet. Ez adja az otthon igazi melegét és biztonságát. Tehát, első dolog amit korszerűsítsünk, vagy amire fokozottan figyeljünk építésnél az a biztonságos és korszerű villanyhálózat.

 

 1. „Merjünk váltani”.

Sokszor olvashatják, hallhatják, hogy 1-1 munkálat közben nem elégedett a megrendelő az adott munkával, úgy érzi, látja, hogy nem az kerül megvalósításra és úgy ahogy ő kérte, ekkor tanácstalanná válik, hiszen már van megbízás és kivitelezői szerződés. Nos, ha úgy érzi valaki, hogy az adott munkát a felkért kivitelező nem szakszerűen végzi és ezt közösen nem tudják orvosolni, igenis joga van a megrendelőnek elállni. Éljenek ezzel a lehetőséggel. A legtöbb munkánk magánszférában az, hogy sajnos az ilyen jellegű hibákat orvosoljuk és legtöbbször már későn kapjuk meg. Emiatt a megrendelő számára plusz költségek merülnek fel a hibák kijavítása kapcsán. Tanács: Lehet váltani, akár menet közben más szakvéleményt kérni. Merjen váltani.

 

 1. „Béla bácsi” vagy Kft.

Alapfeltevés, hogy egy magán villanyszerelő vagy festő mindig olcsóbb lesz, mint egy cég, így a költségek lefaragása tekintetében, mindenki hajlamos már az elején elvetni az ismertebb platformok nézegetését. Úgy érzi, ha cégről van szó, akkor biztos „nagyon drága”. A valóság azonban az, hogy a költségeket nem ez határozza meg. Sőt, sokszor találkozunk azzal, hogy pont az ellenkezőjét tapasztaljuk. Hiszen egy 1 fős vállalkozás csak 1 dolgot tud egyszerre vállalni, így értelemszerűen a több lábbon állás lehetetlen. Továbbá a munkát mindig a feladat maga kell meghatározza és annak kivitelezési költségei. Ennek fényében merjünk többféle ajánlatot bekérni felújítás előtt, akár nagyobb cégektől is.

 

Összegezve, egy felújítás vagy építkezés megterhelő, de egyben csodás izgalmakat is rejt és egy kis odafigyeléssel nagyon kellemes emlék lehet belőle.

Reméljük, hogy ezekkel a javaslatokkal segíthettünk kicsit. Természetesen kérdéseikre is szívesen válaszolunk! Elérhetőségeinket itt találja.