Skip to main content

Miután a kormány pénzügyi válsághelyzetre hivatkozva hozzányúlt a rezsicsökkentés eddigi rendszeréhez, az elmúlt hetekben sok szó esett az azt érintő változásokról. Ha eddig még nem lett volna teljesen tisztán látható, mi fog változni, ez az összefoglaló segíthet átlátni a módosításokat.

A rezsicsökkentést illetően, meghatároztak egy fogyasztási limitet, mely alatt a lakosság a rezsicsökkentett árat fogja megfizetni.

Ez földgáz esetében 1729 köbméter évente, villamosenergia esetében pedig 2523 kWh évente. A megadott limit felett egy új tarifát vezetett be a kormány, az úgynevezett lakossági piaci árat. Ez kisebb, mint a versenypiaci ár.

A villamosenergia ára a rezsicsökkentett ár marad 2523 kWh évi fogyasztásig, vagyis 36 forint. Az ezen felüli fogyasztás esetében 70,10 forint/kWh a tarifa, szemben a valós versenypiaci árral, amely 268,9 forint lenne. 23,1 forint/kWh lesz az éjszakai áram ára a fogyasztási korlát alatt, ám afelett 62,9 forint lesz a nem kedvezményes fizetendő ár. A hőszivattyúkra vonatkozó H tarifa korlátlanul 36 forint.

A gázárak a következőképpen változnak: évi 1729 köbméteres fogyasztásig, azaz havi 144 köbméter fogyasztásig marad a kedvezményes ár, vagyis a 102 forint köbméterenként. Az új, lakossági piaci ár 747 forint/köbméter lesz. A valós versenypiaci ár egyébként 1020 forint lenne.

A havi elszámolás sokak esetében átalány mentén történik, mások pedig havonta leolvassák mérőórájukat, és lejelentik az aktuális óraállást. Sokan bizonytalanok, az ő esetükben hogyan fog megvalósulni a rezsiváltozás.

A Magyar Közlönyben megjelent magyarázat szerint a lakossági fogyasztó a rendelet szerinti kedvezményes mennyiségeket időarányosan jogosult igénybe venni, ezért a szolgáltató naparányos elszámolást alkalmaz. Annak alapján a kiállított számlában a kedvezményes mennyiség 1/365-öd részének és a számlázási időszak napjainak szorzata veendő figyelembe, és az e feletti rész számlázása lakossági piaci áron vagy versenypiaci áron fog történni.

A szolgáltatók tehát gáz- és áramszolgáltatás esetében is minden fogyasztóra nézve becsülnek egy éves átlagot, akárcsak az átalánymennyiségek éves megállapításakor szokták. Ezt a mennyiséget elosztják 365-tel, és arányosan ráteszik a hó végi számlára. A megemelt árat havonta, az aktuálisan számlázott mennyiség alapján kell fizetni, nem pedig év végén összesítve.

A rezsit érintő változásokkal kapcsolatban sok kérdés felmerült, így például a társasházakat illetően is, ugyanis egy társasház több egyéni háztartást foglal magában, így nem volt egyértelmű, hogy rájuk milyen módon vonatkozik majd az új szabályrendszer.

Ahogyan azt a Világgazdaság írta, mint kiderült, a társasházi lakásokra is vonatkozik a kedvezményes árszabás. Ha a központi fűtéssel rendelkező társasházak és lakásszövetkezetek  augusztus 15-ig nyilatkozatot tesznek az albetétek számáról, akkor augusztus elsejétől rájuk is vonatkozik majd a kormányrendeletben meghatározott fogyasztásig a kedvezményes gáz- és áramár. A nyilatkozatban azt kell megadni, hány lakás és nem lakás céljára szolgáló helyiség van a társasházban. A szolgáltató az augusztus 15-ig beérkező nyilatkozatok esetében a kedvezményes árat augusztus 1-jétől veszi figyelembe.

Amennyiben a fogyasztási határ alatt maradnak, a társasházi lakásokra is érvényes a 102 forintos ár, így pedig egy például 60 lakásos társasház esetén az összkedvezmény a 60-szorosára nő.

A nagycsaládos kedvezmény, amely 300 ezer nagycsaládost érint, a módosítások után is meg fog maradni. 3 gyermek esetén 600 köbméterrel emelkedik, a 4 gyermek esetén 900 köbméterrel, 5 gyermek esetén pedig még további 300 köbméterrel nő a fogyasztási limit, és így tovább. Eddig egyébként a nagycsaládosokra vonatkozó kedvezményt 26 ezren vették igénybe.

Ingyenes áramfogyasztási kalkulátor ide kattintva elérhető.

Ingyenes gázfogyasztási kalkulátora ide kattintva.