Napjaink leggyakrabban használt energiaforrása a földgázÖsszetétele miatt jóval tisztább, mint a többi fosszilis tüzelőanyag. Ám ahogy a többi fosszilis energiaforrás is, emberi léptékben mérve nem tud megújulni, ezért egy idő után elfogy.

A megoldást a megújuló energiaforrások nyújtják.

Érdekel szolgáltatásunk?

Örömmel állunk rendelkezésedre!

Kapcsolat

A megújuló energiaforrások:

  • Napenergia
  • Biomassza
  • Szélenergia
  • Vízenergia
  • Tenger hullámzásából kinyerhető energia
  • Geotermikus energia
  • Árapály-energia

A megújuló energiaforrások korlátlan mennyiségben állnak rendelkezésre, tehát sosem fogynak el. Mivel bárki, bármikor hozzáférhet, magának az energiaforrásnak nincs ára. Ezenkívül tiszta energiának is szokták őket hívni, hiszen a közvélekedés szerint – a fosszilis tüzelőanyagokkal szemben – nem bocsátanak ki káros melléktermékeket.

Érdemes megemlíteni az árukat is, mert bár a megújuló energiaforrások valóban költségmentesen szolgáltatják az energiát, ám ehhez napelemekre, turbinákra vagy más szerkezetekre van szükség, amelyek be tudják gyűjteni és át tudják alakítani árammá. Emiatt hosszútávon olcsóbbak, mint a fosszilis energiahordozók, de rövidtávon magasabbak a költségeik, magas beszerelési árakkal.

Amennyiben a napelem általi rendszereket nézzük, két fajtát különböztetünk meg, az egyik a szigetüzemű rendszer, a másik a hálózatba visszatápláló rendszer. Mind a két rendszer a hatékonyságot segíti.

A szigetüzemű rendszer esetében, ha többletet termel a napelem, azt eltárolja a rendszer, és amikor nem süt a Nap, esik az eső, borult az ég, a tárolóba raktározott energiát használja fel, ezért mondhatjuk, hogy a szigetüzemű rendszer teljesen önálló. Ez a fajta rendszer olyan területeken elterjedt, ahol nem nagyon van elektromos hálózat, mivel nincs szüksége villamos hálózatra. A legtöbbet választott termék viszont a hálózatba visszatápláló rendszer. Mondhatni ez a leggazdaságosabb rendszer, a napelem általi teljesítményt úgy osztja be, hogy csak annyit használ fel a villamos energia háztartásbeli előállítására, amennyire éppen szükség van, a felesleges többlettermelést viszont a közüzemi hálózatba termeli vissza, így a villanyszámlát is csökkentheti a rendszer, valamint az áramszolgáltató is fizethet esetleg a napelem termékkel rendelkező ügyfélnek.

A napelem segítségével lehetővé válik, hogy villamos energiát állítsunk elő, ehhez pedig a Nap általi sugárzás energiája szükséges. Ha a napelem termékre esik a választás, fontos tudni, hogy hosszú távra tervezett beruházásról van szó, körülbelül 20-25 évben határozható meg az az intervallum, amelyet a napelem termékre vállal a cég garancia gyanánt. Abban az esetben, ha az élettartamról beszélünk, akkor viszont 20-40 évről beszélünk. Az egyik legfontosabb tényt viszont fontos tisztázni, a napelem és a napkollektor nem ugyanazt az eszközt jelenti. A napelem elektromos energiát állít elő, a napkollektor pedig víz felmelegítésére szolgáló eszköz.

További szolgáltatásaink